Hindistan’ın Ay’daki uzay aracından haber alınamıyor; temas kurma çabaları devam ediyor
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) temas kurma çabalarını sürdürürken, Chandrayaan-3 iniş aracı ve gezgininin uzun Ay gecesinin ardından yeniden dirileceğine dair umutlar azalıyor.
Ağustos ayında Hindistan, Ay’a inen dördüncü ve Ay’ın güney kutbuna yakın bir yere inen ilk ülke olmuştu. İnişten bu yana, iniş aracı ve gezici, iniş alanındaki sıcaklığı ölçmek ve Ay toprağının bileşimini analiz etmek için deneyler gerçekleştirdi ve yalnızca fotoğraf çekimi için kısa bir süre durdu.
Chandrayaan-3 Mission:
Smile, please📸!
Pragyan Rover clicked an image of Vikram Lander this morning.
The 'image of the mission' was taken by the Navigation Camera onboard the Rover (NavCam).
NavCams for the Chandrayaan-3 Mission are developed by the Laboratory for… pic.twitter.com/Oece2bi6zE
— ISRO (@isro) August 30, 2023
İlk planlanan 14 günlük görevi sırasında sülfür, alüminyum, kalsiyum, demir, krom, titanyum, manganez, silikon ve oksijen tespit etti. Sülfür, potansiyel olarak beton yapımında kullanılabileceğinden uzaya giden uluslar için özellikle ilgi çekici bir madde. Bunun yanı sıra iniş aracı, muhtemelen doğal bir olay da dahil olmak üzere yüzeyin altında hareket tespit etti.
Teknik olarak görev tamamlandı. Ancak 14 gün süren Ay gecesi öncesinde, birkaç hafta sonra güneşin doğuşuyla birlikte tekrar harekete geçebileceği umuduyla gezici uyku moduna alındı. Ancak ne yazık ki Cuma günü Güneş gezici ve iniş aracının üzerine doğdu ve henüz herhangi bir faaliyet belirtisi görülmedi.
ISRO’dan yapılan açıklamada, “Uyanma durumlarını tespit etmek üzere Vikram iniş aracı ve Pragyan gezgini ile iletişim kurmak için çaba sarf edildi, ancak onlardan herhangi bir sinyal alınamadı. Temas kurma çabaları devam edecek” denildi.