Emeklinin bir hayali daha suya düştü: Meclis’ten geçti

Devlet Denetleme Kurulu Yetkileri Genişliyor

Kanun teklifi kapsamında, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) yetkileri genişletiliyor. Artık kurul, kamu yararına çalışan dernekler, vakıflar, kooperatifler ve benzer kuruluşlarda idari soruşturmalar yapabilecek. Denetçiler, görevli oldukları konularda yazışmalar yaparak raporlar hazırlayabilecek ve denetim sonuçlarını değerlendirebilecekler. Ayrıca, düzenleme kapsamında denetçiler, denetim sürecinde belirli kamu görevlileri için görevden uzaklaştırma önerisi sunma yetkisine sahip olacaklar.

TMSF’nin Güçlenen Yetkileri

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) verilen önemli yetkilerle, şirketlere veya malvarlıklarına kayyum atanması durumunda, TMSF bu şirketleri yönetebilecek, gerektiğinde tasfiye veya satış işlemleri yapabilecek. Kayyum atanan şirketler için açılan davalar harçlardan muaf olacak. Satış gelirleri, borçların ödenmesi amacıyla kullanılacak ve kalan tutar yargı süreci tamamlanana kadar nemalandırılacak.

Elektrik Üretiminde ve Dağıtımında Yapılan Düzenlemeler

Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) enerji alım-satım anlaşmalarını yönetecek ve enerji tedarik şirketlerine elektrik satışları gerçekleştirecek. EÜAŞ, yerli kömürle çalışan elektrik üretim santrallerinden de enerji temin edebilecek. Bakanlıklar, süreçlerin finansal etkilerini takip ederek, olumsuz durumları engellemek için gerekli önlemleri alacaklar.

Emekli Maaşları ve Asgari Ücret Desteği Artıyor

Meclis’ten geçen düzenleme ile yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan emeklilere yapılan asgari ödeme tutarı 2025 yılına kadar 14.469 TL’ye yükseltildi. İş gücü maliyetlerini azaltmak amacıyla işverenlere sağlanan sigorta prim desteği de artarak, 2025 yılı için günlük 33,33 TL, aylık ise 1000 TL olarak belirlendi.

Sigorta Primleri ve İşsizlik Sigortası Desteği

İşverenlerin sigorta primi ödemelerinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağı belirtiliyor. Ayrıca, sigorta primlerinin devlet tarafından karşılandığı durumlarda, prim borcu kadar bir mahsup işlemi yapılacak. Belirli bir sigortalı sayısının altında olan işyerleri, bu destekten yararlanamayacak.

Maden Çalışanları için düzenleme

Maden sektöründe çalışan işçiler, özellikle linyit ve taş kömürü çıkaran işyerlerinde asgari ücretin iki katı kadar ücret alacaklar. Ayrıca, bu işyerlerinde çalışanların prim ödeme gün sayısı, bir önceki yıla göre dikkate alınarak hesaplanacak.

Kamu İhale Kanunu’ndaki Yenilikler

Kamu ihale sözleşmelerinde işçilikle ilgili ödeme düzenlemelerinde değişiklik yapılacak. İşverenin sigorta primi yükümlülükleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak ve bu tutar, işverenin hak edişinden kesilerek Türkiye İş Kurumu’na iade edilecek. Bu değişiklikler, emekli maaşlarından vergi ve sosyal güvenlik düzenlemelerine kadar geniş bir yelpazede iş gücü piyasasını ve kamu denetimini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir