Welcome to Our Website

5000 Yıllık Taşlara Oyulmuş Dünyanın En Eski Metinlerini Yapay Zeka Çözecek

Yapay Zeka, Antik Mezopotamya’daki yaşamın ayrıntılarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilir. Alman araştırmacılardan oluşan bir ekip, bilgisayarları çivi yazısını tanıyacak şekilde eğitmenin ve hatta binlerce yıllık tabletlerin içeriğini bir web sitesi gibi aranabilir hale getirmenin yeni bir yolunu buldu; böylece bu eski metinlerin daha büyük kütüphanelerini dijitalleştirmeyi ve bir araya getirmeyi mümkün kıldı.

Alman akademisyenler bir yapay zekayı iki çivi yazısı dili olan Sümerce ve Akadca konusunda eğitti.

Antik Mezopotamya’da yazılı dillerin temelini oluşturan kama şeklindeki çivi yazısı karakterleri kil tabletlere oyularak 3 boyutlu olarak yapılmıştır.

Antik yazıların zaman ve kullanım nedeniyle yıpranmış olduğu gerçeğiyle birleştiğinde, bunların nitelikleri, tarihçilerin ve arkeologların araştırma için kullanmaları için bunların bilgisayara taranmasını zorlaştırabilir.

Şimdi, yaklaşık 2.000 tabletin 3 boyutlu modellerini kullanarak, metinlerini tarayıp yazıya dökecek bir bilgisayar programı geliştirdiler; tıpkı akıllı telefonunuzun kamerasını kullanarak el yazısıyla yazılmış bir notu metin belgesine dönüştürmek gibi. Bu tabletlerin içeriği, beşeri bilimler araştırmacılarının antik Mezopotamya’da yaşamın nasıl bir şey olduğunu daha iyi kavramamıza yardımcı olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir